Wykończenie pieca – drzwiczki

Od pewniego czasu sporo osób buduje kaflowe piece jako wyjątkowy detal dopracowania pomieszczeń, ale też nadprogramowe ogrzewanie zimą. To dzięki powracającej modzie na styl vintage. Takie piece najczęściej kojarzą nam się z dzieciństwem, zazwyczaj z pomieszczeniami starych kamienic. Ostatnimi czasy coraz chętniej są one budowane. Takie konstrukcje stawiane są ze specjalnie wykonywanych kafli i z pewnością część z nich można zaliczyć do dzieł sztuki.

Oprócz pieców wykorzystywanych w pomieszczeniach, wiele posiadaczy działek w ogrodach buduje także wędzarnie, grille, oraz piece do wypiekania pizzy i chleba. Tego typu zabudowa również może okazać się nietypowym dopełnieniem ogrodu, kiedy zadbamy o staranne elementy jak np. żeliwne ozdobne drzwiczki do grilla. Zbudowanie czy to pieca do wypiekania pizzy czy wędzarni warto zlecić profesjonaliście. Jest to relatywnie nietrudna konstrukcja, jednak należy wiedzieć jak powinny przebiegać kanały. 

O czym warto pamiętać stawiając własną wędzarnię?

Wiele osób tęskni za wyjątkowym aromatem domowych szynek. Szkoda, że produkowane przez sklepy mięsne nie przypominają naturalnych wyrobów naszych babć. Z tego powodu niezwykle powszechne stały się wędzarnie w ogrodach, które poza swoją funkcjonalnością mogą także niezwykle wyglądać. Taka konstrukcja na szczęście nie potrzebuje za dużo przestrzeni, z tego powodu może się na nią zdecydować prawie każdy będący w posiadaniu wolnej przestrzeni na działce. Przed zleceniem budowy specjaliście warto przede wszystkim przeanalizować do czego właściwie będziemy wykorzystywać piec? Inaczej buduje się wędzarnię do wędzenia dziczyzny, inna do ryb, a jeszcze odmienna do mięs zwierząt domowych takich jak świnie czy drób. Dlatego budowę takiej konstrukcji należy zlecić zdunowi, który będzie umiał służyć radą w najistotniejszych kwestiach. Z całą pewnością pięknym uzupełnieniem takiej konstrukcji będą drzwiczki do wędzarni, których wybór na rynku jest niezwykle szeroki. Mogą być one z kratką, szybką albo zupełnie zabudowane. Również wybór w kwestii zdobień zależy jedynie od tego, jaką kwotą dysponujemy.

O czym należy pamiętać budując piec chlebowy na działce?

Nic nie smakuje tak dobrze jak świeżo upieczony chleb. A już z pewnością wykonany własnoręcznie i upieczony w przydomowym piecu do chleba. Mając odrobinę przestrzeni w przydomowym ogródku warto zdecydować się na taką zabudowę. W piecu chlebowym oprócz tradycyjnego pieczywa można piec także placki, a nawet pizzę. Tak jak w przypadku pieca do wędzenia, także budowę pieca chlebowego warto zlecić specjaliście, który posiada doświadczenie i orientuje się jak muszą być poprowadzone komory. Oczywiście tego typu konstrukcja może być wykonana w wersji podstawowej, oraz rozbudowanej. Wszystko zależy od finansów jakie posiadamy i przestrzeni jaką dysponujemy. Taki piec może być wyposażony w dwie pary osobnych komór. W takiej sytuacji można dopasować osobno drzwiczki do pieca chlebowego, i osobno drzwiczki do pieca na pizzę. Także w tym przypadku zależne jest to od naszej wyobraźni i gotówki jaką dysponujemy. Na rynku można dostać drzwiczki zarówno zdobione droższe, jak i tańsze, proste.

Jak wygląda budowa różnego typu pieców na własnej działce? 

Wędzarnia, piec do pizzy, chleba czy grill – są to konstrukcje, które można wykonać samodzielnie używając projektów dostępnych w sieci. Jednakże warto zadać sobie pytanie – czy warto? Projekt pieca nie jest bardzo trudny. Ale żeby był sprawny długie lata,  nie pękał, a surowce były odporne na spore wahania temperatur, należy go zlecić specjaliście. Będzie potrafił on dopasować nam właściwą konstrukcję do naszych wymagań, ale także dobierze materiały z których taki piec powinien być wykonany. Najczęściej takie piece robione są na indywidualne zamówienie, dostarczane na miejsce w częściach i kolejno składane. Oczywiście koszt zależny jest od samej konstrukcji, i użytych surowców. Następnym kosztem jest także transport, którego cena zależy od dystansu.